Wat ooit begon als een kasseienklassieker voor elites en beloften zonder contract, is uitgegroeid tot een volwaardig koersweekend in Zeeuws-Vlaanderen: de Wim Hendriks Trofee. ,,We hebben in al die jaren verschillende stormen doorstaan. Daar mogen we trots op zijn.”

De Wim Hendriks Trofee is haast niet meer weg te denken op de wielerkalender. Hoewel de koers in de loop der jaren in verscheidene vormen werd verreden, zijn de hoofdingrediënten hetzelfde gebleven. ,,Onze koers staat toch voornamelijk bekend om de strijd tegen de weerselementen en de kasseien”, zegt wedstrijdsecretaris Ludwig Kouijzer, die sinds 1991 bij de organisatie is betrokken. ,,In de loop der jaren zijn er heel wat mooie edities geweest. We hebben met Tao Geoghegan Hart een heuse Giro-winnaar ooit bij de nieuwelingen aan de start gehad. Ook één van de laatste nieuwelingenedities in 2016 blijft memorabel, aangezien de tweelingbroers Mick van Dijke en Tim van Dijke uit Colijnsplaat daar respectievelijk eerste en tweede werden. Ze legden daar de basis voor een glansrijke wegcarrière.”

Het wegvallen van die nieuwelingeneditie sinds 2019 blijft dan ook een pijnlijk punt voor de organisatie. ,,Door de verminderde politie-inzet bij wielerwedstrijden bleek het voor ons onmogelijk om de nieuwelingeneditie in dezelfde vorm te laten doorgaan. We hadden gehoopt om bij deze veertigste editie de wedstrijd voor nieuwelingen opnieuw leven in te blazen, maar de verminderde politie-inzet bij wielerwedstrijden blijft een heikel punt.”

Stille dood
Het programma voor het jubileum blijft dus hetzelfde als de voorbije jaren. Zaterdag is de wedstrijd van de U23 Road Series en de dag er na zijn de elite-vrouwen aan de beurt. ,,We organiseren het nu voor de derde keer in deze vorm en dat is voor ons echt een uitkomst geweest”, zegt Kouijzer. ,,Door de problematiek omtrent de politie-inzet dreigde de wedstrijd een stille dood te sterven. Gelukkig konden we tijdens de coronacrisis op het nippertje aansluiten bij het nieuwe regelmatigheidsklassement in België en Nederland voor belofte-mannen en elite-vrouwen. De koers was daardoor gered.

Desondanks blijft het elk jaar weer spannend voor het organisatiecomité, dat maar beperkte mankracht heeft. Dit jaar was er vooral moeite om vrijwilligers voor langs het parcours te vinden. Kouijzer: ,,Bovendien worden de kosten jaarlijks hoger, waardoor we toch telkens een nieuw beroep op de sponsors moeten doen. Gelukkig hebben we een aantal nieuwe partners erbij gekregen, waardoor we voorlopig weer verder kunnen.”

Hoewel de hoofdmoot hetzelfde blijft, is het parcours licht veranderd voor de jubileumeditie. ,,Na de kasseien van de Plattedijk zal voor wat smallere wegen gekozen worden om op die manier de vluchters wat meer kans te geven. Vorig jaar zagen we na die kasseien wel wat afscheidingen, maar op de lange brede wegen in de polders hadden vluchtpogingen weinig kans van slagen. Door het parcours wat te wijzigen, hopen we op nog attractievere wedstrijden.”

Bekroning
Het deelnemersveld is alvast veelbelovend. ,,Doordat we onderdeel zijn van de U23 Road Series en Women Cycling Series, kunnen we rekenen op deelname van een reeks vaste Belgische en Nederlandse teams”, legt Kouijzer uit. ,,Bij beloften doen bijvoorbeeld de opleidingsploegen van Lotto-Dstny, Wanty, Soudal-Quickstep en DSM mee. Verder hebben we twee wildcards gegeven aan een Deense en Britse ploeg. Bij de vrouwen staat dan weer een bekende veldrijdster als Laura Verdonschot op de voorlopige deelnemerslijst. Ook zal bij beide wedstrijden een regioselectie aan de start staan voor de Zeeuwse inbreng. Stilaan is dus alles gereed voor een mooie bekroning van een jarenlange traditie in Koewacht als eerbetoon aan de voormalige wielerspeaker Wim Hendriks.”

© PZC / Job de Feijter