KOEWACHT – Een lichtpunt voor de Zeeuwse wielersport in coronatijden. Waar andere wielercomités genoodzaakt zijn tot inkrimping, breidt de Wim Hendriks Trofee juist uit. Naast de geplande U23 Road Series-wedstrijd komt de koers in Koewacht met een vrouwenwedstrijd als onderdeel van de Women Cycling Series. ,,Die wedstrijd past mooi in het plaatje”, meent wedstrijdsecretaris Ludwig Kouijzer.

Eerder dit jaar zag de organisatie zich genoodzaakt te stoppen met de nieuwelingeneditie. ,,We hebben er alles aan gedaan om die te organiseren, maar dat bleek onhaalbaar te zijn. We konden op onvoldoende politiebegeleiding rekenen. We moesten ook aan strenge eisen voldoen. Wij kunnen echter onmogelijk garanderen dat er vanaf geen enkele oprit een auto het parkoers kan oprijden. Dat betekende voor ons het einde van de wedstrijden voor nieuwelingen en jeugd.’’

,,We zijn al snel opnieuw met de KNWU rond tafel gaan zitten. Door de toetreding tot de U23 Road Series met onze mannenwedstrijd waren we al een nieuwe weg ingeslagen. De overkoepelende competitie in België en Nederland maakte het eenvoudiger om politiebegeleiding te krijgen voor onze wedstrijd. Een soortgelijke competitie was er al eerder voor vrouwen met de Women Cycling Series. Er was nog plaats op die kalender en we hebben die kans met beide handen gegrepen.’’

In het weekeinde van 27 en 28 maart worden de wedstrijden gereden. ,,We zitten nog vroeger op de kalender dan dit jaar het geval zou zijn. Doordat we voor twee categorieën organiseren, moesten we met twee kalenders rekening houden. Het laatste weekend van maart was daarvoor de enige optie. Vroeger in het jaar dan we eigenlijk wilden. Als de wedstrijden ondanks de onzekere tijden kunnen doorgaan, dan hoor je ons achteraf niet klagen.’’

1 februari is de deadline
Het coronavirus kan immers nog altijd roet in het eten gooien. ,,We hebben voor onszelf 1 februari als uiterste deadline genomen. Als dan zou blijken dat we het koersweekend niet op normale wijze kunnen organiseren, dan moeten we reëel zijn en de stekker voortijdig eruit trekken. Dat zou een enorme domper zijn, maar we staan dan simpelweg machteloos als organisatie.’’

Aan dat scenario wil Kouijzer voorlopig niet denken. ,,Na een jaar zonder Wim Hendriks Trofee kijken we als organisatie enorm uit naar de nieuwe editie. We krijgen ook al veel positieve reacties op het organiseren van de vrouwenwedstrijd’’, aldus Kouijzer. ,,Het vervult ons met trots dat we volgend jaar een volledig koersweekend kunnen aanbieden in Koewacht.’’

In welke competities zijn de wedstrijden opgenomen?
De Wim Hendriks Trofee maakt in 2021 deel uit van twee competities: de U23 Road Series en Women Cycling Series.

De U23 Road Series is een reeks van tien wedstrijden voor de beloftes onder 23 jaar. Daaraan nemen Belgische en Nederlandse teams deel. De Wim Hendriks Trofee is de tweede wedstrijd in deze reeks, het Internationaal Beloftenweekeinde van het wielercomité Philippine is in mei de vierde wedstrijd.

De Women Cycling Series is eveneens een klassement over voorlopig zes wedstrijden in Nederland en België. Het is de voortzetting van de Nederlandse Loterij Clubcompetities voor vrouwen. De Wim Hendriks Trofee is de enige Zeeuwse wedstrijd in de reeks.

© PZC / Job de Feijter