KOEWACHT – De organisatie van de Wim Hendriks Trofee was lange tijd hoopvol, maar heeft alsnog besloten definitief te stoppen met de nieuwelingenwedstrijden. ,,De eisen waren te streng, waardoor de situatie voor ons niet langer houdbaar was”, verklaart Ludwig Kouijzer namens de organisatie.

Het probleem is inmiddels bekend in de Nederlandse wielersport. Door de verminderde politie-inzet en de verplichte afbouw van de inzet van burgermotoren is het voortbestaan van veel wielerwedstrijden in Nederland in gevaar gekomen.

Dit jaar maakt de Wim Hendriks Trofee voor het eerst deel uit van de U23 Road Series. De organisatie wilde daarnaast de nieuwelingeneditie opnieuw aan het programma toevoegen, maar ziet daar alsnog vanaf. ,,De gestelde eisen waren voor ons te streng”, meent wedstrijdsecretaris Ludwig Kouijzer.

Zo eist de politie dat alle toegang tot het afgesloten parkoers volledig beveiligd wordt. ,,Wat betreft kruisingen en splitsingen is dat natuurlijk geen probleem. Dat kunnen we oplossen met dranghekken en verkeersregelaars. Wij kunnen echter onmogelijk garanderen dat er vanaf geen enkele oprit een auto het parkoers kan oprijden, maar dat is wel de voorwaarde van de politie. Ook verkeersregelaars op de motor bieden geen uitkomst, aangezien die geen stoptekens mogen geven. Dat is enkel voorbehouden aan de politie, waarop we geen beroep kunnen doen voor de nieuwelingenwedstrijd.”

Uiteindelijk was echter de verplichting van het Waterschap de druppel die de emmer deed overlopen. ,,We hadden ondanks alles veel tijd en energie gestoken in een nieuw parkoers voor de nieuwelingen, volledig in de polder. Daarbovenop eiste echter het Waterschap als vergunningverlener een aansprakelijkheidsverzekering in verband met schadeclaims bij eventuele ongevallen. Uit een rondgang bij verzekeringsagenten bleek zo’n verzekering onmogelijk te zijn.”

© PZC / Job de Feijter