Hoewel de KNWU officieel nog groen licht moet geven, ziet de toekomt van de Wim Hendriks Trofee er weer rooskleurig uit. De wedstrijd zal normaliter in 2020 onderdeel zijn van de U23 Road Series. ,,We hebben lang moeten zoeken, maar we zijn erg blij met deze oplossing”, zegt wedstrijdsecretaris Ludwig Kouijzer namens de organisatie.

De Wim Hendriks Trofee kwam dit jaar in serieuze problemen door de verminderde politie-inzet bij wielerevenementen. De nieuwelingenklassieker kon daardoor niet doorgaan. De hoofdwedstrijd op zondag werd echter op het allerlaatste nippertje gered dankzij Jan Lonink, de burgemeester van de gemeente Terneuzen.

Het gevaar was daarmee echter nog niet geweken. Met het oog op de volgende editie moest de organisatie op zoek naar een andere oplossing. ,,We wilden een soortgelijk scenario voorkomen”, verklaart Ludwig Kouijzer. ,,Daarvoor moesten we onder meer uitwijken naar een ander weekend om te voorkomen dat onze wedstrijd opnieuw samenvalt met de Omloop van Borsele.”

Topcompetitie
In eerste instantie leek de wedstrijd een week naar voren te schuiven. ,,We waren in vergaande gesprekken met de Topcompetitie, maar daar hebben we op het laatste moment van afgezien. Kort daarna zijn we op de hoogte gesteld van de U23 Road Series en daar zijn we vol voor gegaan.”

Met succes, de Wim Hendriks Trofee zal zonder tegenslag op zondag 12 april 2020 plaatsvinden als wedstrijd voor beloften, renners onder de 23 jaar. ,,We zijn heel blij met deze oplossing. De jeugd heeft de toekomst en het parkoers zal normaliter grotendeels hetzelfde blijven. Bovendien was het altijd onze wens om in deze grensstreek een wedstrijd met een gemengd deelnemersveld van Belgische en Nederlandse ploegen te hebben. Met de U23 Road Series zijn we verzekerd van elf Nederlandse en elf Belgische topploegen voor beloften, dus dat is fantastisch.”

TBW23 Academy
Bovendien kan de organisatie zelf nog drie wildcards uitdelen. ,,De eerste wildcard zal naar het Britse TBW23 Academy team gaan. Zij zijn al jaren een vaste waarde in ons deelnemersveld. We nodigen hen dan ook graag weer uit voor onze wedstrijd. De overige twee wildcards moeten we nog verdelen.”

Daar blijft het echter niet bij. ,,We hebben ook een plan voorgelegd aan de KNWU om weer een nieuwelingenwedstrijd op zaterdag te organiseren, over een lokaal circuit van zo’n 12,5 kilometer. Daarvoor is immers minder politie-inzet nodig. Als we daarvoor ook groen licht krijgen, dan zou het plaatje compleet zijn”, besluit Kouijzer.

© PZC / Job de Feijter